Striekaná izolácia: Zdravé a úsporné riešenie pre zateplenie fasády

Správne zateplenie fasády má svoj význam celoročne. Zatiaľ čo v zime bráni úniku tepla, v lete zabraňuje prehrievaniu interiéru. Pri rekonštrukcii domu alebo zateplení novostavby, odporúčame striekanú izoláciu od Kanadskej peny a výrobcu HBS. Viac sa dozviete v článku.

Zateplenie fasády je často podceňovanou súčasťou stavebného procesu. Dôsledkom nesprávneho výberu izolačného materiálu a navrhnutej skladby býva hromadenie vlhkosti, tá následne spôsobuje vznik plesní. Extrémnym prípadom zlej realizácie môže byť až vznik tepelných mostov. Vyhnite sa zbytočným komplikáciám a diskomfortu s výberom kvalitného izolačného materiálu – striekanej peny od výrobcu Huntsman Building Solutions.

Výhody striekanej izolácie 

Striekaná pena predstavuje efektívne riešenie pre zateplenie fasády. V tíme Kanadská pena využívame pri izolovaní fasád dva typy mäkkých striekaných pien s otvorenou bunkovou štruktúrouH2Foam Lite Plus a H2Foam Lite

Kanadská pena je difúzne otvorená a paropriepustná. Táto vlastnosť je dôležitá pre udržanie zdravého vnútorného prostredia a perfektné odvetrávanie vzdušnej vlhkosti z obytného priestoru.

Vďaka tomu sa vyhnete nadmernému hromadeniu vlhkosti, tvorbe plesní, v extrémnych prípadoch môže dôjsť až k mechanickému poškodeniu omietky alebo k odpadnutiu zateplenia od fasády.

Poskytuje homogénnu jednoliatu vrstvu, čo znamená, že nedochádza k zbytočným stratám tepla, čiže eliminuje prípadné tepelné mosty. Použitím striekanej izolácie zvýšite energetickú účinnosť budovy, znížite náklady na vykurovanie až o 56% a ušetríte za prípadnú klimatizáciu.

Striekaná izolácia je dobrá zvuková izolácia, akusticky účinnejšia v porovnaní s expandovaným polystyrénom (EPS). Minimalizuje prenikanie hluku z exteriéru, čím prispieva k vyššiemu komfortu bývania. Navyše nezaťažuje životné prostredie. Materiály majú testovanú ekologickú záťaž EPD (Enviromental Product Declaration) a sú v triede uhlíkovej záťaže A+. Sú ekologicky šetrné a neobsahujú žiadne chemikálie.

Ako môžete vidieť na obrázku nižšie, pred zateplením fasády je vidieť veľké tepelné úniky (vyznačené žltou a oranžovou farbou) prioritne v oblasti betónových prekladov vencov či deky a základov.

Termovízna skúška: Povrchová teplota fasády pred zateplením

Po zateplení sa teplota fasády jednoznačne vyrovnala, čo dokazuje jednoliatosť modrej farby na fasáde (viď foto nižšie). Finálna teplota fasády je blízka vonkajšej teplote a tepelné úniky sú len na miestach ako stavebné otvory (okná), čomu sa nedá vyhnúť.

Všimnite si, že na prízemí sú 2 okná a na poschodí 3 okná, pričom je možné pozorovať veľkosť tepelných únikov pri nižšej kvalite okien (viď žltá farba). Po zateplení striekanou penou HBS sa teplota zjednotila s teplotou okolia (5,5 stupňa celzia). Aplikovaním striekanej izolácie zvýšite tepelnoizolačné vlastnosti domu a znížite náklady na vykurovanie.


Termovízna skúška: Povrchová teplota fasády po zateplení

Rýchla a poctivá práca bez odpadu

Kvalifikovaný tím Kanadskej peny sa vždy postará o rýchlejšiu inštaláciu v porovnaní s tradičnými metódami (polystyrén, minerálna vata). Pri jej aplikácii sa skracuje čas až o polovicu. Zateplenie si tak môžete užívať do niekoľkých týždňov. Navyše sa vyhnete vzniku odpadu a neporiadku z guličiek, ktoré vznikajú pri brúsení polystyrénu. 

Striekaná izolácia predstavuje ideálne riešenie pre rekonštrukcie, pretože je jemná a ľahká. Plošná hmotnosť skladby je 23-25kg/m2. Šetríte s ňou skladový priestor počas realizácie. K izolácii nepotrebujete obrovské m3 polystyrénu či minerálnej vaty.

Poďme sa spoločne pozrieť na ukážku realizácie stavby v Žiline. Pri zatepľovaní sme zvolili vylepšenú mäkkú penu H2Foam Life s výbornými izolačnými vlastnosťami. Penu sme aplikovali prítlakom. Zatepľovali sme fasádu v hrúbke 120mm a celková hrúbka fasády bola 150mm.


Pôvodný stav: Zateplenie fasády striekanou penou H2Foam Lite v Žiline


V procese realizácie: Drevený rošt + sokel


Finálna realizácia: Zateplenie fasády striekanou penou H2Foam Lite v Žiline

Prečo si vybrať ako realizátora firmu Dommont?

Dommont pôsobí na trhu už od roku 2008. Jedná sa o overeného realizátora s dlhoročnými skúsenosťami a zárukou kvality. Svedčí o tom viac ako 110 pozitívnych referencií na Google od spokojných zákazníkov. Kladieme dôraz na precíznosť a odbornosť. Preto sa nemusíte báť zveriť zateplenie fasády do rúk vyškolenému tímu pracovníkov. S nami máte garantovanú päťročnú záruku na prácu. 

Pracujeme s tým najkvalitnejším izolačným materiálom od výrobcu a dodávateľa HBS. Huntsman Building Solutions patrí k svetovej jednotke vo výrobe polyuretánu so 110 rokmi kombinovaných skúsenosti. Od roku 2023 sa ako jediný výrobca PUR izolácie stal členom Cechu Strechárov Slovenska

Materiál sa využíva v 31 krajinách a máte naň dodatočnú záruku až 25 rokov v prípade, že sa rozhodnete pre aplikáciu našimi autorizovanými a vyškolenými aplikátormi. 

Ak potrebujete poradiť s výberom vhodného izolačného materiálu alebo chcete využiť naše služby, neváhajte nás kontaktovať e-mailom alebo na telefónnom čísle +421 949 639 741.


Kategória: Nezaradené